Ing. Jan Duin Makelaardij, voor aankoop- en verkoopbemiddeling op Texel

Telefoon: 0222 - 313 888 | E-mail: info@janduinmakelaardij.nl

Vereniging Eigen Huis wil af van nieuw energielabel

Vereniging Eigen Huis roept minister Kajsa Ollongren in een brief dringend op om haar plannen voor een nieuw energielabel te schrappen. “Het nieuwe energielabel is veel duurder en omslachtiger dan het huidige label, maar biedt een huiseigenaar of koper geen enkel nieuw inzicht of beter handelingsperspectief om de woning energiezuiniger te maken”, zegt Cindy van de Velde, algemeen directeur Vereniging Eigen Huis.

 
Eigen Huis wil af van nieuw energielabel

Als de plannen van de minister doorgaan moet een huiseigenaar waarschijnlijk vanaf 1 juli 2020 voor zijn energielabel een labeladviseur in schakelen. Dat kost al snel 190 euro. Het huidige label kost een paar euro en kan eenvoudig zelf online worden geregeld. Een energielabel is verplicht bij verkoop of verhuur van een woning en is tien jaar geldig.

Energiezuinigheid

De minister wil een nieuw, technisch uitgebreid energielabel. Huiseigenaren hebben hier volgens Eigen Huis niets aan omdat het hen geen enkel handelingsperspectief biedt om de energiezuinigheid van de woning te verbeteren.

Professionals

De minister wil dat alleen professionals het energielabel kunnen bepalen. Die moeten het vloer- en geveloppervlak inmeten en het type cv, warmtepomp of mechanische ventilatie bepalen. Hierdoor hebben volgens VEH alleen energieadviseurs voordeel bij het nieuwe label.

Papieren tijger

Eigen Huis vreest dat het voorgestelde nieuwe energielabel niet meer wordt dan een symbolische en zeer dure papieren tijger die huiseigenaren onnodig op kosten jaagt. De verduurzaming komt hiermee geen stap dichterbij. “Het gevaar van de stapeling van kostenverhogende maatregelen zal alleen maar leiden tot afkalving van het nog dunne draagvlak voor de energietransitie.”

bron:www.amweb.nl 

Contactgegevens

Ing. Jan Duin Makelaardij
Keesomlaan 51
1791 DB Den Burg
(Pontweg, afslag 8)

T. 0222 - 313 888
E. info@janduinmakelaardij.nl

Als lid aangesloten bij:

 VGP rgb