Als het aan het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties ligt telt het energielabel voor woningen vanaf 1 juli 2020 elf categorieën. Nu zijn dat er nog zeven: A tot en met G. Aan de energiezuinige kant komen daar vier labels bij: A+, A++, A+++ en A++++.
Minister Ollongren wil zo nieuwbouw en zeer energiezuinige woningen beter kunnen onderscheiden van de andere labelklassen. In de voorstellen moet het label vanaf 2020 bovendien door een fysieke meting worden vastgesteld, gebaseerd op het aantal gebruikte kilowattuur energie per vierkante meter (kWh/m2) en dat het label De fysieke meting moet worden uitgevoerd door een gecertificeerd taxateur of energieprestatie-adviseur.
NVB uit bezwaren
De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) heeft zijn bezwaren geuit over dit plan. Volgens de NVB wordt de indeling voor consumenten hierdoor nodeloos ingewikkeld. In een consultatiedocument adviseert de NVB het ministerie dan ook om het aantal labels te beperken. “Een categorisering van A+, A t/m G is voor de consument begrijpelijker dan de huidige energielabels waarbij label A++++ het meest energiezuinige label is. Daarbij moet een toekomstbestendige en overzichtelijke opbouw worden gekozen, die over 10 jaar ook nog juist is”, aldus de branchevereniging.
De banken vinden het belangrijk dat het label wordt vastgesteld door een gecertificeerd taxateur of energieprestatie-adviseur met voldoende kennis van de nieuwe methodiek. De kosten, al gauw €190, die hiermee gepaard gaan vormen echter mogelijk een belemmering voor zittende huiseigenaren om een nieuw label aan te vragen. Als de verplichting voor een definitief energielabel alleen van toepassing is bij een transactie of taxatiemoment kan het nog jaren duren voordat de koopwoningmarkt volledig is voorzien van een nieuw energielabel.
Eerder spraken Vereniging Eigen Huis (VEH) en coalitiepartij VVD zich al uit tegen de plannen voor het nieuwe energielabel.
Bron: InFinance